Żywność wzbogacona, czyli jaka? PDF Drukuj Email
Fitness
AddThis Social Bookmark Button
fot. Aronia S.A.

Jesteśmy zabiegani, zapracowani i wiecznie zmęczeni - często brakuje nam czasu na przygotowanie zdrowego, pełnowartościowego posiłku. W naszej codziennej diecie często jest za mało ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy i składniki mineralne. W trosce o własne zdrowie powinniśmy to zmienić i z większą uwagą planować dietę. Posiłki, składające się z różnorodnych produktów, powinny zapewniać pokrycie pełnego zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Znacznym ułatwieniem w realizacji zbilansowanej diety może okazać się żywność wzbogacona (funkcjonalna), np. nektar Multiwitamina Clippo Źródło Witamin.

Żywność wzbogacona - co to takiego?

Często sięgamy po nektar z błonnikiem Clippo Źródło Witamin czy sól jodowaną, nie zdając sobie sprawy, że jest to właśnie żywność wzbogacona. Wzbogacenie to po prostu dodanie do produktów spożywczych (np. soków, płatków śniadaniowych czy mleka) jednego lub kilku składników odżywczych. Dzięki niemu możemy zapobiec powstawaniu niedoborów witamin oraz skomponować zrównoważony posiłek. Bez kolorowych tabletek i innych suplementów, uzupełniamy codzienną dietę w tak ważne dla naszego zdrowia witaminy i składniki mineralne. Żywność można wzbogacać na trzy sposoby:

  • restytucja to uzupełnienie produktu spożywczego w składniki odżywcze, które zostały utracone np. podczas transportu, przetwarzania, czy przechowywania
  • standaryzacja pozwala wyrównać naturalnie występujące różnice w zawartości składników odżywczych w artykułach spożywczych
  • wzbogacanie to dodawanie do produktów spożywczych składników mineralnych i witamin powyżej ich naturalnego poziomu występowania

Dla kogo i gdzie jej szukać?

Żywność wzbogaconą dietetycy zalecają wszystkim osobom narażonym na pojawienie się niedoborów witamin i innych składników odżywczych, a w szczególności - dzieciom i młodzieży, kobietom ciężarnym i karmiącym, osobom pracującym fizycznie, sportowcom, ludziom starszym oraz rekonwalescentom. Najczęściej wzbogacanymi grupami żywności są te, które spożywamy najczęściej, a nawet codziennie: produkty zbożowe, np. mąka, chleb, makarony, płatki śniadaniowe; mleko i jego przetwory; tłuszcze roślinne, np. margaryny, soki i napoje owocowe i warzywne. Wzbogacanie żywności powinno stanowić skuteczny sposób zapobiegania niedostatecznemu spożyciu witamin i składników mineralnych w kierunku realizowania norm żywienia na te składniki - podkreśla profesor Hanna Kunachowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Prozdrowotne soki

Soki i napoje, wśród produktów wzbogacanych, stanowią największą grupą. Najczęściej dodaje się do nich witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz wapń. Zawarte w nich witaminy oraz składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Propozycją dla dzieci, ale także dla dorosłych, są napoje Clippo z Tygryskiem. Smaczne i zdrowe Clippo z Tygryskiem, bez dodatku cukru, zawierają kompleks aż 7 witamin: B12, B6, B5, C, B1, H i PP. Jedna szklanka napoju pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania organizmu na 7 wymienionych witamin. Clippo z Tygryskiem występują w dwóch smakach: z czerwonych owoców (czerwona porzeczka, aronia i jabłko) oraz z żółtych (jabłko, winogrono, brzoskwinia i pomarańcz).

Cenny błonnik

Korzystną i prozdrowotną rolę ma również inny składnik dodawany do soków i nektarów - błonnik pokarmowy. Zmniejsza on ryzyko występowania nowotworów jelita grubego, zapobiega przykrym, przewlekłym zaparciom, pomaga również paniom na diecie, wywołując uczucie sytości. Błonnik z pszenicy i 10 najważniejszych witamin można znaleźć w nektarze Multiwitamina Clippo Źródło Witamin - idealnej propozycji na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Przetwory z warzyw i owoców (soki, nektary i napoje) powinny stać się nieodzownym elementem naszej codziennej diety. Żywieniowcy zalecają wręcz, żeby uzupełniać nimi każdy posiłek. Należy podkreślić, że szeroka oferta asortymentowa tych produktów (soków nektarów i napojów owocowych warzywnych i warzywno-owocowych) na rynku, ich wzbogacanie w witaminy powinno sprzyjać realizacji bardziej racjonalnego modelu żywienia ludności naszego kraju - dodaje profesor Hanna Kunachowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.



(źródło: Aronia S.A.)

 
Strona główna