Paczuli
AddThis Social Bookmark Button
PaczuliPaczuli to roślina wieloletnia. Jest to krzaczaste ziele o mocnych, pokrytych włoskami łodygach, dużych, pachnących liściach i małych, białych, nakrapianymi purpurowo kwiatkach. Pochodzi z Malezji i Indonezji ale dziś uprawia się ją również w Indiach, Chinach, na Madagaskarze, Seszelach, w Indiach Zachodnich, Brazylii i Urugwaju.


Olejek eteryczny paczuli to jeden z najsilniejszych organicznych składników perfum i jeden z najlepszych składników wiążących inne zapachy. Otrzymywany jest z liści tej rośliny, które są najpierw suszone a potem podlegają fermentacji. Kolejnym procesem jest parowa destylacja, odbywa się ona jednak już w wytwórniach Europy lub USA.


Efektem jest bursztynowy lub ciemno pomarańczowy, gęsty płyn o słodkim, bogatym, ziołowo-ziemnym zapachu, zapachu, który z upływem czasu nabiera coraz większej wartości. Dobre paczuli ma zapach przypominający nieco gorzką czekoladę lub pieprz. Chemicy wyizolowali olejek paczuli dopiero 1869 roku. Synteza olejku paczuli nastąpiła natomiast w 1962 roku.


Olejek paczuli bardzo dobrze łączy się z labdanum, drewnem sandałowym, mirrą, wetiwerem, drewnem cedrowym, słodką mirrą, goździkami, różą, lawendą, bergamotką i zapachami typu orientalnego.


Boudoir - Vivienne Westwood Paczuli nie jest trujące, nie podrażnia skóry i dlatego jest używane również w przemyśle spożywczym, przy produkcji napojów i alkoholu jako środek neutralizujący nieprzyjemne zapachy. Używane jest też szeroko w przemyśle kosmetycznym min. przy produkcji mydeł i perfum. Suszone liście paczuli wykorzystuje się też w potpourri dla odświeżania powietrza.


Przez wieki wykorzystywane było w różny sposób. Wierzono, że przeciwdziała infekcjom. W Japonii, Chinach i Malezji leczono nim przeziębienia, bóle głowy, choroby przewodu pokarmowego a także używano jako antidotum na jad węża. Na Dalekim Wschodzie i w Europie jest nadal powszechnie używane dla zwalczania szkodników niszczącym tkaniny. Kiedyś wełniane szale i chusty przywożone z Kaszmiru a nie pachnące paczuli nie były uznawane za autentyczne.


Olejek paczuli jest też powszechnie używany w aromaterapii. Służy do pielęgnacji skóry - trądzik, pęknięcia skóry, łupież, stany zapalne. Reguluje gospodarkę płynami. Wspomaga przeciwdziałanie cellulitis. Uznawany jest też za afrodyzjak.



Znaleźć go można głownie w ciężkich, orientalnych perfumach - w co najmniej 1/3 kobiecych zapachów i połowie zapachów męskich. Olejek paczuli wykorzystano w następujących kompozycjach:

Youth Dew - Estee Lauder
Youth Dew - Estee Lauder, Diorella - Christian Dior, Obsession - Calvin Klein (1985), Miss Dior - Christian Dior, Paloma Picasso, 24 Faubourg - Hermes, Accenti - Gucci (1995), Angel - Thierry Mugler (1993), Bijan - Bijan (1987), Boudoir - Vivienne Westwood (1998), Candies - Liz Claiborne, Casmir - Chopard, Chanel No.5, Dolce Vita - Christan Dior (1996), Eternity - Calvin Klein (1988), Femme - Rochas, Fendi - Parfums Fendi (1987), Giorgio - Giorgio Beverly Hills (1982), Jeans - Gianni Versace, Jil Sander No.4 (1992), Knowing - Estee Lauder (1988), Laguna - Salvador Dali(1990), Opium - Yves Saint Laurent (1977), Organza Indecence - Givenchy (1999),Pleasures - Estee Lauder (1995), Red - Giorgio Beverly Hills (1989), Romance - Ralph Lauren (1998, Rush - Gucci (1999), Safari - Ralph Lauren (1990), Shalimar - Guerlain (1925), S.T. Dupont - S.T. Dupont (1998), Volupté - Oscar de la Renta (1992), White Diamonds - Elizabeth Taylor (1991), Wish - Chopard (1997), Y - Yves Saint Laurent (1964), Ysatis - Givenchy (1984), Yvresse - Yves Saint Laurent (1993), Apercu - Houbigant, Boucheron Initial


(red.)